Повече от 90 тона боклук бяха изкарани от замърсен водоем в столичния квартал „Димитър Миленков”, за който ви разказахме преди година.

Мястото е  до квартал "Димитър Миленков", на метри от река Искър. Преди години вместо вода е имало мина за инертни материали. Отдавна е трябвало да бъде рекултивирана, но се преверъща във водоем.

От години тук идват риболовци. До деня, в който от водата вместо риба, изплуват боклуци. „Абсолютно прозрачна вода беше. Абсолютно... кристално чиста вода”, спомня си Стефан Колев.

За да ни покаже разрешителните за извозване на строителни отпадъци идва Радослав Ангелков. Освен, че не се представя, той се опитва да ни попречи да снимаме.

Позволено е изхвърляне на пръст и строителни материали. Нито един документ не позволява изхвърлянето на стиропор, пластмаси и найлони, които плуват вместо риба във водата

Името на Ангелков се свърва с фирмата „Рин Груп” ЕООД, на която собственик по това време е Ивайло Борисов - Ториното.

Малко след инцидента с боя на Околовръстното всичките дялове на Ториното са продадени на съдружника му - Ангелков. Фирмата депонира земни маси при изпълнение на два инфраструктурни проекта на „Метрополитен” ЕАД.

Днес проверяваме почистено ли е, както беше обещано.

Близо година след нашия репортаж и много предписания, които са направили контролните органи, положението не се е променило много.

93 тона - толкова боклуци са изкарани от водата , уведомяват ни в писмен отговор собствениците на фирмата концесионер. Тези дни предстои ново почистване.

Служителите на портала също казват, че контролът е затегнат. Огледала и видеоконтрол позволява на диспечера да вижда с какво е пълна всяка каросерия.

Докато чакаме минават 2 камиона. Проверка не се извършва. Покривалата дори не се махат. Решаваме да проверим насипа. Там вече има назначен човек, който следи какво се изхвърля. Не казваме, че сме от телевизията.

Оказва се, че продължават да изхвърлят пластмаса. Откриваме още - автомобилни гуми, пластмаси, тоалетна чиния, дори и вана. От екоинспекцията са извършили 6 проверки през миналата и 2 през тази година.

„Към момента няма наложени глоби. Дадени са предписания да се извърши почистване на отпадъците на терена на замърсения терен. Дружеството е предприело мерки по почистването. Представени са документи, че са извозени до момента около 93 тона отпадъци”, поясни Ирена Милушева, главен инспектор на РИОСВ-София

По време на проверките насипът и водата са чисти, доказват и снимки направени от инспекторите.

На дружеството е направено постоянно предписание да извършва периодично почистване на водата.