Появи се нова серия от сагата "роднински назначения с политически протекции" - този път в Ботевград. Кметът на града твърди, че бивши и настоящи членове на ГЕРБ уреждат свои близки на държавна работа.

Според кмета Иван Гавалюгов през последната година близки до бившия кмет Георги Георгиев и до настоящия депутат от ГЕРБ Мартин Тинчев са били назначавани в държавно предприятие. По думите му в местния клон на "Булгартрансгаз" работят няколко съветника или техни роднини. 

Става дума за Йорданка Лалчева, бивш председател на Общинския съвет при бившия кмет Георгиев, сега техник-механик в дружеството. Шофьорът на Георгиев, който също се казва Георги Георгиев, отново е шофьор, но на държавна служба.

В дружеството са близките до депутата Мартин Тинчев Светла Лазарова на длъжност архивар - съпруга на негов братовчед, и майката на Тинчев, Валя, назначена за чистачка.

"Нито аз, нито ГЕРБ сме назначили когото и да е, източникът на това твърдение е анонимен, това е скалъпена лъжа и полуистина", категоричен е Мартин Тинчев. 

По думите му майка му Валя работи на 4 часа в дружеството много преди той да стане депутат.

Сегашният кмет Гавалюгов обаче твърди, че назначенията в "Булгартрансгаз" са плод на съюзяване между между бившия кмет Георгиев, от когото ГЕРБ се отказа, и настоящите съветници на ГЕРБ.

Местната структура на управляващата партия е в деликатно положение. Преди 2 години на втория тур тя подкрепи новия кмет, но спечели само 6 места в локалния парламент. Отскоро обаче те са 3, тъй като Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов загубиха доверието на централата в София. Цолов излезе с отворено писмо до Бойко Борисов. И остана без отговор.

"В Общинския съвет се формира едно ново мнозинство със стария кмет, като целта му е да пречи на сегашното общинско ръководство и това не е нормално, това наистина е подмяна на вота на избирателите", категоричен е Цолов.

ОББО е формацията, с която бившият кмет Георги Георгиев се яви на местните избори през 2015 г. Тогава Борисов оттегли политическото си доверие от него заради множество съмнения и проверки за злоупотреби, но Георгиев спечели 12 съветници, два пъти повече от ГЕРБ.

"Нещата излязоха наяве, поне да се знае: "Да, ние си преразглеждаме отношението към бившия кмет", коментира Иван Гавалюгов.

"Проблеми между нас и кмета няма, има проблеми между кмета и нас. Той се опитва да командва председателя на Общинския съвет, на общинските съветници, да им извива ръцете, да им говори назидателно, това няма го приемем", категоричен е пък Георги Георгиев.

Така на практика се оказва, че бившият кмет все още е на власт в Ботевград. И дори все още е привързан към ГЕРБ.

"Георгиев не е обиден на партия ГЕРБ, Георгиев не е обиден на Бойко Борисов, защото знам какъв огън гори на главата му. Аз съм изграден ръководител, това е положението", заяви Георги Георгиев. 

Депутатът Мартин Тинчев има друга версия за местните колаборации между ГЕРБ и ОББО. "Мнозинство на ГЕРБ и ОББО няма, това е само в главите на бивши партийни интриганти", казва Тинчев.

Управлението на новия кмет на Ботевград все още не е навършило две години.