9 години след катастрофалното наводнение в Белово, разрушените от водната стихия диги и подпорни стени още не са възстановени. Причината е, че няма пари. Така един пороен дъжд може да се превърне в ново бедствие за местните хора.

През август 2005 г. в Белово за броени часове падат около 280 литра дъжд на квадратен метър. Приливната вълна достига 10 метра. За секунди под вода се оказват десетки къщи, мостове и пътища.

Нивото се беше вдигнало толкова много, че заля цялата жп-линия. Нивото на река Марица е с някъде 10-12-15 метра по-ниско от жп-линията. Тоест най-малко с 15 метра нивото на река Марица се беше вдигнало тогава", обяснява кметът на община Белово Костадин Варев.

9 години по-късно местните хора все още си спомнят със страх водния апокалипсис. Стихията разрушава 2 километра защитни диги и подпорни стени. И днес обаче пораженията не са възстановени.

Сега ще видите тази подпорна стена как е подкопана. И тук има кратер с няколкостотин кубика свободно място", кава кметът.

Как да не ни притеснява?! Ние минаваме всеки ден със страх. Особено, когато водата е малко по-голяма. Имаме чувството, че всеки момент може дупката да се отвори и този стълб да пропадне надолу. Тогава пада и целият мост и просто няма да има как да се минава. Тази улица се затваря за хората", опасява се Бойка Божурина.

За 9 години са възстановени едва 3% от защитните диги по реките Марица и Яденица. Община Белово разполага с одобрен проект, но сумата е непосилна за нея.

Стойността е около 8,5 милиона лева. Дължината в регулация е около километър и 600", обяснява Варев.

Местните хора са притеснени от безхаберието на държавата и се молят водният ад отпреди 9 години да не се повтори.

Община Белово разполага годишен бюджет 5 милиона лева. От тях едва 70 000 лева са предвидени за ремонтни дейности. Без помощта на държавата малките общини са обречени. Местните хора се надяват до следващия голям дъжд поне подпорните стени бъдат възстановени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!