Десетки русенци от блок "Теодора" в кв. "Родина" се оказаха ужилени от строителен предприемач. Жилищата са продадени на собствениците им с ипотека, направена от него.

Бизнесменът спрял да обслужва заемите си към банките. Съдия-изпълнител трябваше да опише имотите, а след това да бъдат обявени за публична продан. Собствениците спряха съдия-изпълнителя с жива верига.

Повечето от хората са работили в чужбина, за да си купят жилища. Оказва се обаче, че банката им е наложила запор. Хората разбират за това едва преди месец въпреки, че в нотариалния акт те са посочени като собственици на жилищата.

Жилищата са купени през 2009-2010 година на груб строеж като сделките са били изповядани пред нотариус без да има проблеми.

Потърпевшите обвиняват строителния предприемач Явор Блъсков и нотариус Албена Александрова, изповядала сделките, че умишлено са скрили фактите и са ги убедили, че имотите са без тежести.

Хората са недоволни и от банката кредитор, която е отпуснала кредит на предприемача, без да го провери, според тях, достатъчно обстойно.

Собственикът на  „Пропърти – къмършъл” -  фирмата, построила блока, Явор Блъсков обясни, че „в момента се извършва голяма неправда”. 

Той твърди, че е ипотекирал 94 собствени апартамента, които покриват задълженията му към банката.  По думите му целта била хората да се стресират, за да „дублират плащанията”.