Църквата „Успение Богородично” е най-старият Божи храм на територията на Царево. Вековната история и разположението ѝ на брега на морето в царевския квартал „Василико” я правят място със силна енергия.

Храмът е построен през 1810 г. или 1831 г. върху църква от X – XI в. По времето на комунистическия режим в България обаче той е разграбен и в последствие спира да действа.

„В църквата има усещане за Божие присъствие”, категоричен е отец Стоян, който родом е от Царево. След като го ръкополагат за свещеник през 90-те, духовникът решава да се заеме с възстановяването ѝ.

„Благодаря на Бога, че заварих храма в такова състояние”, споделя отецът. По думите му благодарение на Божията воля и подкрепата на добри граждани църквата в крайна сметка е възстановена.

Според отец Стоян в наши дни е необходимо да има системност в духовния живот.

„Във всичко се влага някаква ритуалност. Освещаваме магазини, офиси, къщи, хотели, апартаменти – всичко, което се обитава. (…) А самият човек го няма в църковния живот”, споделя той. Със съжаление обяснява, че при изпълняването на църковни ритуали често хората очакват свещеникът да бъде „аниматор, който да приповдигне настроението”.

Отецът е убеден обаче, че всички трябва да търсим „общението с Бога”, защото енергията, която дава Той преобразява човека.