Скален, средновековен, царски и единствен с името на Христовото Възкресение – това е Алботинският манастир, който се намира на място, пълно с енергия и история.

През Средновековието във видинския регион съществувало село, наречено Алботин. Днес от него е останал само манастирът „Възкресение Христово”, който се намира сред скалите.

Предположенията за името на светата обител идват от местен ритуал, изпълняван в подножията му в деня след Възкресението, който е свързан е с паметта на покойните.

„В Алботинската света обител, особено влашкото население, от незапомнени времена до ден днешен се събира, за да прави помени за упокой”, разказва видинският епископ Поликарп.

Манастирът е „царски” в чест на майката на българския цар Иван Срацимир, която приема монашеството и се заселва там.

Снимка: btvnovinite.bg

В подножието на светата обител има чешма с изворна вода, която преди години е възобновена от жител на Градец. Вал Марков бил извън страната ни в продължение на 20 години. Когато се връща в родното си село обаче, решава да направи нещо добро за местните и да я ремонтира.

Стъпалата и парапетът към манастира пък са изградени от друг дарител със средства, спечелени от семейството му на лотария.

Алботинският скален манастир е обявяван за „народна старина” през 1927 г. и за паметник на културата с местно значение през 1969 г. Правата за управлението му обаче не са предоставяни на Министерството на културата. Местните власти търсят средства за съхраняване на останките му.

Вижте повече във видеото: