1200 души в България чакат за трансплантация на органи. Въпреки това тази тема остава табу в обществото ни. 

Почти всеки пети човек губи внезапно свой близък. Едва една десета от хората обаче осъзнават, че „Частица от някого може да бъде за друг целия свят”.

Донорските бази у нас са 28. Реанимацията на Великотърновската болница е една от активно работещите. Седем са случаите на доказана мозъчна смърт в отделението през миналата година. Пет от тях са успешно реализирани донорски ситуации.

Преди седмица родителите на 20-годишно момче даряват органите му и спасяват детенце на две години. Решението им е осмата донорска ситуация в болницата за тази година.

Четири месеца по- рано жена от Сухиндол също прави избор. На 2 юни бъбреците и черния дроб на съпруга й спасяват пациенти в болниците „Александровска” и „Лозенец”.

Някои от хората, дали съгласи да се дарят органите на близките им, биха искали да се запознаят с хората, на които са присадени. Българското законодателство не позволява да се предоставя такава информация.
2786 към момента са българите заявили писмено своето несъгласие органите им да бъдат дарени, а нуждаещите се от трансплантация – 1129.

Вижте повече във видеото: