Ако вятърът на промяната не стане буря – бързи и тежки решения, няма да има промяна на цените на горивата. Това обяви Веселин Марешки, собственик вече на две бензиностанции, в предаването „Тази сутрин” по повод процедурата на КЗК срещу картелни споразумения за цените на горивата у нас и коментара на премиера Бойко Борисов, че това се дължи на „вятъра на промяната”, дошъл от правителството. Марешки от месеци продава на по-ниски цени бензин от другите бензиностанции.

Ако няма сериозни мерки, ще чакат някой като мен да свърши мръсната работа, обяви още бизнесменът.

Към момента има само съмнения за господстващо положение, уточни Марешки. Той припомни, че за една от компаниите има данни, че продава извън страната горива на по-ниски цени. „Такъв случай имаше и с лекарствата. Това е безобразно спрямо българския потребител”, коментира Веселин Марешки.

Той разказа, че когато започнал бизнеса с продажба на горива, другите фирми в бизнеса му намекнали, че трябва да се държи като тях на пазара. Нямаше груб натиск, уточни Марешки.

Според бившия икономически министър Трайчо Трайков в последния доклад на КЗК не се съобщава нищо, което експертите да не обявяват от години.

По думите му от 2012 година държавата си затваря очите за случващото се на пазара на горивата и ситуацията „брутално се е влошила”, защото се е стигнало до цени с 30% по-високи от средните за Европа. С натрупването през годините това е едно КТБ, коментира експертът.

По изчисления на Трайков санкцията за компаниите, участвали в картелно споразумение, трябва да е около 100 млн. лв. за всяка година, за която се докаже, че са се договаряли. Глоби ще има, ако КЗК си свърши работата, уточни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!