Накрая всички ще платят дефицита в електроенергията. Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Днес в цялата страна са организирани масови протести на бизнеса и синдикатите срещу вдигането на цените на тока. Над хиляда фирми ще се включат в шествия в 29 града. Според бизнеса, направеното до момента не е достатъчно, за да бъдат покрити дефицитите и за да спре шоковото увеличение на цената на тока.

„Няма как да обясним енергийната бъркотия за 10 минути. Включваме се в протеста на бизнеса, защото смятаме че увеличението на тока, както и натоварването на енергийните мощности, не може да запълни дупката”, каза още Велев.

„Трябва да се развалят договорите с американските централни, това е прекомерна държавна помощ”, каза Пламен Димитров. По думите му моделът за покриване на дефицита в енергетиката е сбъркан.

Според синдикатите единственото решение е да се създаде специален фонд, който да събира държавни пари от целеви заем, за да могат да се покрият разликите в цените за дружествата и пазарните цени.

Припомняме, вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че няма законова възможност за втора отсрочка за новите цени на тока. Тарифите ще бъдат определени в петък и ще влязат в сила от 1 август.

Най-мащабен се очаква да бъде протестът в столицата между 11 и 13 часа. Шествието ще тръгне от министерския съвет и ще стигне до КЕВР и Народното събрание.