Аз съм изключително етичен човек и изключително възпитан човек. И трябва да ви кажа, че винаги се отнасям с огромно уважение както към българския съд, така също и към всички съдии, които обаче работят водени от върховенството на закона...Аз за бъда този, който съм днес, съм благодарение на това, което съм получил като възпитание от моите родители и, разбира се, от всичките ми тези обществени дейности, които съм осъществявал през последните години.
 

Тази мисъл е тежък елемент на самооценка е на вътрешния министър Цветан Цветанов и идва в отговор на въпроса дали е конфликтен. Цветанов гостува на предаването „Тази сутрин”.
 

Министърът ясно показа, че мнението му за адвокатите, съда и специално за Мирослава Тодорова (председател на Съюза на съдиите), която му заведе дело за клевета, не е еволюирало. Цветанов пак обясни мотивите по колко дела е забавила Тодорова, без да навлиза в подробности като натовареността на Софийския градски съд, която е една от причините повечето магистрати в него да излизат извън сроковете.
 

След това Цветанов обясни, че се отнася с изключително уважение към българския съд. Това, че на някой му се иска да влезе и да ме възприеме като такъв, това е негов проблем, заяви министърът по адрес на група водещи адвокати, които миналата седмица настояха Висшият съдебен съвет (ВСС) да оповести имената на съдиите, които ежедневно си говорят с вътрешния министър.
 

По критериите на Цветанов именно тези съдии „носят промяната”. Той обясни, че разговорите му с тях са част от професионалните му задължения и това не застрашава правораздаването, защото министърът не е страна в един съдебен процес.

Подобни опозиционери, хубав стол и служебен автомобил
 

Цветан с неохота коментира случая с влизането на полицаи в помещение, собственост на музиканта Илия Илиев, който твърди, че служителите на реда са се сдържали арогантно.
 

Всичко, което е предприето в тази ситуация, има един адрес, на който са се извършили дейности, свързани с ощетяване на държавния бюджет и то в големи размери и също се оказа, че собственикът е въпросното лице.
Илия Илиев обясни по-рано, че е дал помещението под наем на счетоводна фирма, а полицаите не му представили заповед за обиск.

Цветанов отхвърли твърдението на музиканта, че полицаите са му казали, че ако не отключи ще лази и кляка в снега.
 

„Кой ви каза, че има тези изрази? Каза ви го едната страна. И, когато чухте главния секретар, чухте и другата страна. Но вие в момента цитирате само едната страна”, възмути се министърът и обясни, че главният секретар Калин Георгиев вече е говорил по темата.
 

„Разберете, аз получавам много атаки и много критики от хора, които всъщност аз можеше да не си ги създам като подобни опозиционери, да го наречем. Знаете ли какво трябваше да направя аз тогава? Трябваше да си седя удобно на моя хубав стол. Трябваше да се возя в служебния автомобил и трябваше да демонстрирам, че нещо се прави в нашата държава”, набра скорост министъра и заговори за жертвите по пътищата.
 

Не е от нашата партия
 

Цветанов обясни още, че няма как МВР да се бори с престъпността и същевременно да се заеме с отговорността за водоемите. МВР обаче трябва да реагира адекватно при вече налично бедствие и това беше направено по отношение на случилото се в село Бисер.

Попитан дали кметът на Харманли Михайл Лисков е посочен като главен виновник за скъсаната дига на яз. Иваново, защото е от БСП, Цветанов отговори: "Трябва да ви кажа че аз в последствие разбрах от коя партия е, само знаех, че не е от нашата партия".
 

Министърът потвърди появилите се публикации, че много микроязовири се използват от престъпни лица за пране на пари. Сред тях бил и Стефан Бонев - Сако, който през последните години беше арестуван неведнъж по обвинения за организиране на наркобанда.