През последните години броят на трансплантациите у нас се увеличи, но трябва да нарасне още три пъти, за да достигнем нивата в други европейски държави, обяви в предаването „Тази сутрин” изпълнителният директор на Агенцията за трансплантации д-р Марияна Симеонова.

Най-малкият проблем са отказите за донорство, трябва да се работи по организацията, нямаме достатъчен брой лекари, уточни д-р Симеонова. Тя признава, че и по брой донори страната ни е назад.

У нас по закон се пази в тайна при кой пациент отиват органите за трансплантация, за да няма злоупотреби, но държавата ни е малка и хората се намират, за да благодарят, уточни шефът на Агенцията за трансплантации.

В столичната болница „Св. Екатерина” днес отбелязват 30 години от първата сърдечна трансплантация. От днес започва и Европейската седмица на донорството.

В момента в болницата има четири екипа, които извършват трансплантации на сърце, каза директорът на лечебното заведение д-р Генчо Начев.

Д-р Генчо Начев, помни операцията, две години беше с изкуствено сърце, появи се подходящо донорско сърце за него. В момента в болницата за ново сърце чакат 25 души, а в цяла България – 1000, уточни д-р Начев.

На въпроса как ще коментира скандала в Медицинския университет шефът на болница „Св. Екатерина” обяви, че скандал няма. „Одитът не е скандал, той е задължение на Министерството на образованието. Той излиза със заключения, с препоръки, има органи, които ще кажат има ли нарушение и трябва ли да има наказания”, заяви Начев.