Европейският съюз не ни е изоставил по темата за „Южен поток”. Няма и да решаваме сами, защото всички стъпки се координират. Това заяви в „Тази сутрин” вицепремиерът Томислав Дончев и припомни, че преди два дни се е срещнал с двама европейски комисари, които отговарят за това.

„Комисията е готова да вземе всички екстрени мерки България да има сигурни енергийни доставки”, увери Дончев. Той е получил уверение за съдействие при изграждането на газовите връзки със съседните страни. „Един интерконектор обаче не може да бъде истинска алтернатива”, уточни той.

Вицепремирът подчерта, че Европейският съюз е страна по договора с Русия или „Газпром”, защото бившият министър Драгомир Стойнев е преотстъпил правата на Европейската комисия да преговаря за „Южен поток”.

Дончев посочи, че нереализацията на проекта означава загуба за България от различни категории. „Самото строителство би се отразило положително на България”, коментира той.

„Кой е спрял проекта е несериозен въпрос”, заяви вицепремиерът и подчерта, че той е бил обсъждан в парламента, има и решение на Министерски съвет и не става въпрос само за едно писмо. По думите му е имало проблеми в предходните дни при осигуряването на цялата документация, свързана с проекта и това е било проблем на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, който ще се реши до дни.

Според него всички решения от българска страна са провокирани от наказателните процедури на Европейския съюз, която е свързана с това доколко е спазено европейското законодателство при входирането на проектната компания.

По думите на Дончев третият енергиен пакет на ЕС не е единствената драма на „Южен поток”. „Съвсем друг въпрос е, че цената на проекта в България е по-висока отколко трябва, според мен”, посочи той, допълвайки, че става въпрос за сума от порядъка на 3,5 млрд. лв., която в Австрия, например, е много по-ниска.

„Би било добре в тази ситуация България да има една максимално консолидирана позиция. За съжаление един казва едно, друг друго”, коментира той. „Нормално е да има подобни напрежения, не говорим за истинска криза при функционирането на правителството. Нормално е да имаме нюансирано говорене”, допълни обаче той.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!