Не знам кой в България възпитава националисти от такива комплексари. Това, че можеш да набиеш едно циганче в с. Овчеполци не те прави голяма работа, пак никой не те знае. Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира в студиото на „Тази сутрин” скандалното видео с побой над момче от ромски произход.

Очевидно част от младото поколение расте с комплекс, че някой друг му е виновен за начина, по който живее – да беше седнал, да беше измислил нещо... Това е поколение, на което си му изсмукал мозъка със спринцовка, допълни тя.

„Това циганче поне си изкарва парите в кравефермата, а ти как си изкарваш прехраната”, запита тя насилника от с. Овчеполци.

Според Дончева страхът е причината за масовата подкрепа за гражданските протести. „Колкото повече хората нямат, толкова повече се страхуват от бежанците, чувстват ги като заплаха. Поощряването на гражданските арести е проява на страх, че ще ни вземат хляба, работата...”, коментира тя.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите ѝ позицията на държавата по темата трябва да е ясна – „подкрепяме помощта, която ще оказват гражданите”, но и дума не може да става за подкрепа за подобно унизително отношение към търсещите убежище, категоричен е лидерът на „Движение 21”.

„Борисов е като в онази приказка „на крива ракета, Космоса ѝ крив”, подчерта Дончева. Когато няма стабилно управление в държавата и този на шефският стол се чувства несигурен, си намира оправдания – така тя коментира изказването на премиера, че има опит за дестабилизация на страната.

Фактът, че има 31-ма кандидати за председатели на Столетницата, доказва че те не осъзнават мащаба на проблеми, които разтърсват БСП, смята Дончева.

Много е лесно да пуснеш някой да управлява партия с проблеми и след година – година и половина да искаш да го свалиш от поста, защото не се справя – така лидерът на „Движение 21” коментира управлението на Михаил Миков. По думите ѝ трусовете в партията са наследство от управлението на Станишев и  ще отнеме доста време, преди да бъдат разрешени.

По думите ѝ единствено хората, които се занимават с малък или среден бизнес, знаят доколко мафията и мутрите управляват страната. „Тези хора много добре знаят за какво става. Затова и би било коректно да не се замеряме само с послания. Най-пресният пример е Агромах”, изтъкна Дончева.

Във връзка със скандала в ДАИ лидерът на „Движение 21” заяви, че трябва да се разследват схемите, по които са се събирали нерегламентирани средства. „Безразлично ми е дали Московски ще си ходи, ако не е част от проблема”, каза още тя.

„Антикорупционният закон, предложен от Меглена Кунева, е подкрепян от хора, които не са виждали как един закон може да се измени, така че да не върши работа”, смята Дончева. Има вероятност този закон да се превърне в тефтерчето на Филип Златанов, предупреди тя.