Нападението в истанбулския клуб „Рейна” е необичаен терористичен акт, коментира в студиото на „Тази сутрин” експертът по сигурността Славчо Велков. Според него разследването може да доведе до изненадващи резултати.

„Атентаторът или негови съучастници може да са съпричастни към държавата Турция – или да са турски граждани, или да имат нещо общо с нея”, смята той.

„Турските власти разрешиха на медиите, вкл. и на държавната телевизия, да показва снимки, селфита, видеа, и пр., което не кореспондира на похватите на турските власти. Второ – беше установен кой е този човек. И трето, чухме – а в това няма логика, че той се готви да отиде в Европа през България. Ако има киргизки паспорт и е терорист, обучен от „Ислямска държава”, той няма да тръгне към Европа по най-трудния маршрут, а би се върнал при своите хора”, коментира Велков.

„Този човек е хладнокръвен, борави добре с оръжие. „Ислямска държава” пое отговорност, но не каза, че това е техният герой еди–кой си, защото най-вероятно той не се е върнал”, смята Велков.  

В Истанбул не можеш да изчезнеш така без логистика, подчерта експертът.

На въпрос какъв би бил мотивът на това нападение, Велков отговоря, че това е ислямистки акт, който е насочен към хора и обекти, изразяващи светското – „Рейна” е светски клуб, в който се събират богати хора – местни и от Европа.

Това е поредният акт, който значително променя средата за сигурност в района. Преди три месеца лидерът на ИД каза, че ще залее Турция с терористични актове, припомни той.

Ситуацията в Турция се отразява и на България – с несигурност. Никой няма интерес да има несигурен съсед, посочи Велков.

Вижте още във видеото: