„Според мен баща ми е убит от Израел. Отмъщение щеше да е, ако го бяха направили на тяхна територия, в друга държава – това е убийство”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” синът на починали в петък в посолството на Палестина Омар Зайед – Мохамед Зайед.

Момчето и цялото му семейство имат български гражданство и живеят в София – в кв. „Банишора”. Той е студент в УНСС и ще поеме бизнеса на баща си – семейството има магазин за арабски хранителни стоки на ул. „Цар Симеон” в София.

През 1986 г. Зайед е обвинен за убийството на израелски студент в Йерусалим и е осъден на доживотен затвор в Израел. В Палестина случаят е определен като "политическо убийство".

И според сина на Омар Зайед това, което се е случило преди години „не е криминално, а е политика”. Случило се е по време на война, по време на война се случват такива работи, коментира Мохамед Зайед.

Момчето разказа още, че от три месеца цялото семейство получава заплахи чрез анонимни профили във Фейсбук и есемеси. Преди това той никога не се е страхувал за баща си. Баща ми не беше страхлив човек, уточни младежът.

На въпроса чувства ли се сигурен за живота си той отговори, че майка му и цялото семейство не могат да осъзнаят все още какво се е случило.

Относно твърдението на сестрата на убития израелски студент Яфа Пинхаси, че вече ще спи спокойно – чувства, че има отмъщение за смъртта на брат й, Мохамед Зайед отговори: „Това не е отмъщение, това е убийство. Сестрата трябва да знае , че сега те са убийци, а баща ми е герой, който се е борил за освобождение”.

В петък от българската прокуратура съобщи, че разследва убийство на мъж в посолството на Палестина в София. Тялото на Омар Зайед бешее открито в двора на Палестинското посолство.

Омар Зайед идва в България след 1986 г., след като успява да избяга от болница в Йерусалим.

Декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед за доизлежаване на присъда "доживотен затвор". По това време Зайед изчезва и вероятно се укрива в посолството на Палестина до петък, когато е убит.

Екип от Палестина ще се включи в разследването на смъртта на Омар Зайед.