Избързва се с приемането на закона личния фалит. Това обяви пред bTV Тихомир Тошев, който е изпълнителен директор на фирма за отпускане на кредити. Той направи уговорката обаче, че е принципно не е против регламентирането на частното изпадане в несъстоятелност.

"В цяла Европа има подобни закони и е очевидно, че и в България трябва да бъде прието подобно законодателство, но всичко по подобен закон трябва да бъде премислено много внимателно и до най-малките подробности. Един такъв закон, ако не е добре премислен, той по-скоро може да навреди на пазара отколкото да помогне", заяви той.

По думите му, ако може по много лесен начин някой да обяви фалит, то кредиторите доста биха завишили изискванията си да дават каквито и да било кредити.

Законовите линии между обявяването на фалит и някои други състояния на хората, взели кредити, които обаче не са реален и пълен фалит, е много тънка и един подобен закон трябва да е изпипан до най-малките подробности, добави Тошев.

"Много малко хора в България изпадат в такова положение, че нямат каквато и да е възможност да си плащат вноските по един или друг кредит. Когато даден човек има временни затруднения да си плаща вноските по даден кредит, той трябва своевременно да уведоми институцията, от която е взел заема, че има временни затруднения и да поиска или намаляване на месечната вноска, или някакъв друг начин, за да продължи да плаща кредита си. Смятам, че когато даден клиент си комуникира с кредитодателя, то едва ли за няколко месеца, когато се очаква той да има затруднения, едва ли институцията би направила чак такъв проблем за забавянето на част от вноските. Проблемът е, че повечето клиенти не си комуникират с кредитните институции и обикновено става дума за пропускането на средно над три месечни вноски по даден взет кредит", каза още Тошев.

Става въпрос за законопроект. В момента той е влязъл в деловодството на Народното събрание и тепърва предстои той да бъде обсъден сериозно и ако трябва да бъде подобрен. Това каза от своя страна Лъчезар Никифоров, депутат от АБВ – партията, вносител на идеята.

"Тъй като законът все пак е насочен към изрядните по принцип платци, не смятам, че приемането му ще увеличи чак толкова лихвите по кредитите. Все пак трябва да се отбележи, че тепърва, както казах, подробностите около закона ще бъдат обсъждани публично и ще бъдат взети под внимание всички гледни точки", отбеляза депутатът от АБВ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!