Нито един президент не може да бъде напълно независим, той е избран от политическа платформа, коментира в студиото на „Тази сутрин” политологът Румяна Коларова, която е съветник на държавния глава Росен Плевнелиев.  

По думите ѝ обаче лоялността на настоящия президент не е към партиите, а към институциите.

Той никога не си е позволил да уронва авторитета на държавата, коментира тя обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която президентът Плевнелиев бил „срам”.

„Корнелия Нинова отново се почувства задължена да изговори дежурния рефрен към настоящия президент. А това е държавен глава, който непрекъснато дава принадена стойност към авторитета на България”, каза Коларова.

„Този рефрен замества един безспорен факт – че кандидатът на БСП трябва да е различен от настоящия. Първата разлика трябва да в позицията по отношения на Русия, при това по една конкретна тема – Крим. Позицията на Плевнелиев е ясна: има нарушение на международното право. И това е позицията на ЕС и НАТО”, посочи още тя.

По думите ѝ други важни различия са станали видими при гласуването на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Ясна беше позицията на президента Плевнелиев и при този избор, ясно е как гласува БСП и Корнелия Нинова”, каза още Коларова.  

Като политолог и преподавател подчертавам, че предизборните кампании винаги се печелят с ясни приоритети и ясна програма. Президентът Плевнелиев има такава – с 10 приоритета, които са които са публикувани на сайта на президентството (President.bg).

На въпроса дали лидерът на АБВ Георги Първанов ще се включи лично в президентската кампания, като се бори за трети мандат тя отговори, че според нея това противоречи на Конституцията.

„Не може да се прави такъв ход, без Конституционният съд да се произнесе. Тук също става дума за уважение към институциите. Първанов има собствена интерпретация относно подобна възможност, която се различава от тази на всички останали”, коментира Коларова.

Вижте целия разговор във видеото: