Хора от партията на Касим Дал (част от Реформаторския блок) ще оценява учебниците на децата. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Ирина Репуц в дискусия за подготвяните от просветното министерство нови учебници.

Партията на Репуц – Християндемократическата партия на България, беше част от коаличията около Реформаторския блок преди последните парламентарни избори, но нейни представители не влязоха в парламента и формацията не получи субисдия.

Репуц уточни, че има три деца и добри наблюдения върху това как се променя съдържанието в учебниците по история през годините. Тя е разтревожена от факта, че постепенно отпада думата „робство” от учебниците.

За „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски тя смята, че тя ще бъде местена от клас в клас, докато хората престанат да питат защо не присъства в учебниците. Преди да имаме държава сме имали учебник по история, а сега, когато имаме държава, няма да имаме учебник по история, коментира Репуц относно опасността догодина учениците да учат без учебници заради липса на време да бъдат отпечатани новите по новите програми на МОН.

Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи определи изказването й като поетично, но невярно. По думите му зад новите програми стои експертен труд, който министърът на образованието Тодор Танев не комуникира правилно.

Относно отпадането на термина „турско робство” той уточни, че само в България за този период се използва думата „робство”. В Гърция използвали „туркортаия” – управление на Турция.

Според Иван Кънчев от проекта „Българска история” проблемът в образованието съвсем не е само в учебниците. Според него в училище трябва да се възпитава родолюбие, защото родолюбието не равно на ксенофобия и национализъм.