Действията на Антон Генов са абсолютно законосъобразни, въпреки твърденията на прокуратурата, и той не е разчиствал бизнес конкуренти на сина си.

Това заяви Ивайло Стефанов в студиото на „Тази сутрин”. Той е управител на фирмата, която се занимава със събиране на отработени мазнини, и е представител за България на Европейската асоциация за отпадъци към биогорива. Именно неговата фирма извозила горивата от Нови Искър в София след направената проверка.

Преди дни прокуратурата обвини директора на Областната дирекция по безопасност на храните и бивш международен футболен съдия Антон Генов в престъпление по служба заради неправомерни действия срещу фирми, конкуренти на тази на сина му, в сферата на изкупуване на отработена мазнина за биогорива. Според обвинението Генов е превишил правата си, като е нареждал неправомерни проверки в складове в Нови Искър, а ведомството няма право да се занимава с отпадъци. По-късно той беше отстранен от длъжност.

„Синът на Антон Генов работеше във фирмата 3-4 месеца по съвсем различен проект, а не за събиране на мазнини”, обясни още Стефанов. По думите му това, че той е работил в фирмата, не означава, че е имал някакъв интерес или лична облага.

„Всички проверки са по сигнали и не са били целенасочени”, категоричен е още той. Ивайло Стефанов обясни, че има регламенти още от 2009 г., според които отработените мазнини трябва да се контролират именно от Агенцията по храните. По думите му в повечето страни от ЕС това събиране на мазнини е под контрола именно на тази институция, както и на Регионалната инспекция по околна среда и водите.

По повод обвинението на прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че има събрани доказателства и за извършена на принуда

„Установили сме личен мотив. Генов е разпореждал на служителите си да извикат на място фирмата на сина му и това са хората, взели мазнината и занесли в неизвестна за разследването посока. Вероятно, за да подпомогне фирмата на сина му. Подалият сигнала пък е вуйчо на собственика на фирмата, която е конкурентна на незаконно проверяваните”, обясни тя.