Ако персоналът в кухните на заведенията за обществено хранене не си мие ръцете поне по 20 пъти на смяна, значи се създават реални условия всякакви бактерии, включително и стафилококи, да се вкарват в храната. Оттам нататък зависи дали тя ще се остави да престои на топло достатъчно дълго време, за да се стигне до размножаването на бактериите и отделянето на токсини, които всъщност причиняват гадене, повръщане и всички други признаци на хранително отравяне.

Така Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, обясни най-честата причина за възникването на случаи на отравяне заради зараза със стафилококи. Такъв бе и случаят с приетите в кюстендилската болница близо 40 деца, отседнали в петзвезден хотел по време на „зелено” училище.

Въпреки че здравните органи установиха наличие на стафилококи при четирима души от кухненския персонал на хотела, собственикът му оспорва експертизата. „Няма причинно-следствена връзка между действия или бездействия на персонала и сервираната на децата храна. Стафилококови бактерии има в около 30% от хората, така че наличието им при четирима души от персонала не доказва заболяване”, изказа мнение Иван Лесов. И допълни, че двама от „нарочените” за носители на бактерията са минали преглед през март, а другите двама в края на миналата година.

Лесов дори намекна, че има вероятност част от децата и една от учителките им да са били заразени с бактериалната инфекция преди да дойдат в хотела.

Здравните експерти обаче не се съгласиха със собственика на хотела. По думите им те нямат съмнения за начина, по който е станало заразяването на храната, а оттам и отравянето на децата.

„Това е класически пример – като по учебник. Ясен е причинителят. Проверките са правени в различни лаборатории и те доказват един и същи вид стафилококи при персонала и в храната, предложена за обяд на децата. Някой от персонала най-вероятно е кихнал върху храната, тя е престояла достатъчно дълго на топло и така е станал инцидентът”, обясни Тенчо Тенев – зам.-изпълнителен директор на Агенция по безопасност на храните.

По думите на Тенев предстоят да бъдат предложени промени в наредбата за хигиената на персонала по заведенията, така че прегледите им да включват и такива за стафилококи и те да се правят всяка година. „Но преди всичко управителите трябва да следят спазването на личната хигиена на целия персонал, няма друг механизъм за контрол”, допълни Тенчо Тенев.

Собственикът на злополучния хотел пък обеща от своя страна да затегне контрола над служителите си и да прави проверки всяка седмица.