На днешния ден се на навършват 73 години от героичната смърт на българския летец полковник Димитър Списаревски по време на въздушната бомбардировка на най-мощното американско авиационно оперативно обединение – 15-та въздушна армия на САЩ, над София. При нападението са убити са 64 души, 93-ма са ранени, а 113 сгради в столицата разрушени.

„Ситуацията на 20 декември 1943 г. е била обречена за нашите пилоти, но те не са имали колебанието – излитали са”, разказва полк. проф. Димитър Недялков, който е началник на катедра „Военновъздушни сили и отбрана” към Военната академия и сценарист на документален филм за българския летец.

Българските сили закъсняват сериозно с превъоръжаването на изтребителната авиация, коментира още той в студиото на „Тази сутрин”. Има само 41 български самолета в боеготовност с подготвени екипажи, докато от другата страна на сражението са близо 1500 ударни, спомагателни и изтребителни самолети. 

Само два дни преди въздушния бой българските авиатори отработват начина, по който ще посрещнат противника.Това е и първото военновъздушно сражение на Списаревски.

„Той се готви за този бой много старателно, но когато трябва да излети, двигателят на самолета отказва. Имал е възможност да каже, че не може да го изпълни”, обяснява полк. Недялков. Летецът обаче прави няколко опита. Още с излитането си той вече е откъснат от групата на българските изтребители и влиза в боя самостоятелно. Във въздуха провежда две атаки, като при втората загива трагично. Името и героизмът му обаче се прославят в целия свят.

Вижте във видеото повече за Димитър Списаревски: