Разработили сме примерна концепция, според която сянката ще бъде безплатна и няма да се плаща за чадър и шезлонг на плажа. Това каза Николина Ангелкова, министър на туризма, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според министъра новото изискване трябва да влезе в сила още от следващото лято. „За първи път от две години насам приехме новата категоризация на хотелите и ресторантите”, каза още Ангелкова. По думите й до момента се е работело по стара наредба, а с нов закон.

„За 4-5 звездните хотели сме се съобразили с европейската система, в която членуват повече от 15 държави с изисквания на световната организация по туризъм”, каза още Ангелкова. Тя поясни, че има шестмесечен гратисен период да се приведат в изискване хотелите.

„Новити изисквания за all inclusive услугата са свързани с качеството”, каза още Ангелкова. Според нея е много важно, когато потребител плати за дадена услуга, той да получи това, което очаква. „С новата наредба сме се опитали максимално да регулираме и да подскажем какво е необходимо”, каза още тя.

„Изискванията за къмпингите са минимални – трябва да има електричество и течаща вода”, каза Ангелкова. Тя допълни, че ще бъдат рекгламентирани и размерите на палатките, които да бъдат поставени в къмпингите.