Когато говорим за личност като Алексей Петров причините за покушение могат да бъдат много. Това каза криминалистът Ботьо Ботев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Той е бил в една от службите. Смятате ли, че той – напускайки от там и предвид неговата личност – не е взел или изнесъл някакви материали, които биха представлявали интерес за някои хора?”, каза Ботев. Той подчерта, че това е хипотеза.

„Много хора биха могли да се страхуват от него, не само от управлението, а от всички сфери – и политика, и бизнес”, допълни още криминалистът.

Според Ботьо Ботев, предишният атентат срещу бившата барета е бил професионално подготвен, а при този има големи пропуски. „Може би ситуацията е такава, защото те са били принудени от начина на живот на г-н Петров да използват подобно оръжие, което променя доста неща по време на организацията”, каза криминалистът.

Криминалистът отхвърли спекулациите, че става въпрос за сплашване. „Да сплашваш някой с гранатомет е абсурдно твърдение”, категоричен е Ботев. Той е убеден, че човек не може да стреля с такова оръжие и да не желае резултат. „По време на едно такова престъпление извършителите не могат да предвидят всичко в реалната ситуация, и те мислят по отношение на своята безопасност”, каза Ботев.

Политически мотивирано покушение

Той наистина има много информация, смятам че това е терористичен акт, каза журналистката Кристина Патрашкова в „Тази сутрин”. Според нея опитът за покушение е политически мотивиран.

„На мен ми намирисва първо на бутафория, второ на сплашване и трето на некадърен килър”, каза разследващият журналист Иван Рачев. Според него не е възможно стрелците да не са знаели с каква кола се движи Алексей Петров. „Един или два взрива е имало последно? Защото ако е второто, значи стрелците са били двама”, допълни още той.

На въпрос какъв е мотивът за престъплението, Патрашкова припомни, че през 2011 година Алексей Петров е планирал да се кандидатира за президент. „Тогава той каза, че ще разкрие истината за банките и парите на държавата в банките. Тази банка беше единствена и това е КТБ. Тогава никой не смееше да говори, Цветан Василев и КТБ бяха свещени крави”, каза Патрашкова.

Според нея Петров, като служител на ДАНС, е имал досаттъчно информация за банковата система.

„Според мен не се връщат мутренските години, защото дори и те поумняха и разбраха, че с компютър и калкулатор се върши повече работа отколкото с бухалка и пистолет”, каза Иван Рачев. По думите му политическият рекет е изместил тротоарния.

„Това не е криминално престъпление, а политически мотивирано. Според мен става въпрос за престъпление за информация”, каза Патрашкова.