Днес е най-тъжният ден за Светата православна църква и за всички нейни членове, защото в днешния ден Господ Исус Христос е снет от кръста и е положен в гроба и тази вечер ще бъде извършено Неговото опело.

Това заяви Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Той беше специален гост в края на Седмицата на духа по повод Възкресение Христово в „Тази сутрин”.

„Вярата е свързана със страх от Бога. Човек трябва да се бои от Бога, защото Той е съвършеният”, коментира още митрополитът.

За 41-годишния владика това ще бъде първият Великден като старозагорски митрополит.

„Младостта не е порок. Тя е енергия, движение, амбиция и духовно развитие”, споделя той.

В студиото на „Тази сутрин” той разказа за детството си в родния Казанлък. Там той живеел близо до храма „Света Троица”. Докато един ден играел със своите връстници пред блока, дошла клисарката и му предложила да отиде в църквата и да помогне на новия отец. Именно тогава той осъзнал, че иска да стане духовник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бог е дал на всеки един талант и той трябва да бъде развит (…) Всеки, който пренебрегва таланта си, обижда и Бога”, коментира митрополит Киприан. Преди дни той дирижира „Реквием” от Моцарт в Старозагорската опера.

„Моцарт ми е любим – обичам го изключително много”, сподели митрополитът. Той разказа, че още в детските си години е гледал филма „Амадеус”, който разказва за живота на великия композитор, и си е мислел как човек понякога пренебрегва гениалността си.

Духовникът сподели още, че за в бъдеще се надява да развие неделните училища за деца и възрастни и християнските младежки клубове, както и да създаде хор на Старозагорската епархия.

По повод великденските празници той пожела на всички православни християни да имат пълнота на пасхална радост и припомни, че благодарение на Христовото възкресение, всички наши грехове може да бъдат опростени.

Вижте повече във видеото: