„Комисионни стоят зад схемата в град Баня, но не можем да ги докажем”, заяви в „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Разследване на bTV показа как с подписите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов апетитен терен е заключен и остава да пустее.

„Има схема, схемата е ясна. Преди да се сучи това, е имало една разкошна идея – австрийското правителство е имало намерението да развие туризма в региона. Пропаднало е намерението, защото австрийското правителство не дава комисионни, а частните фирми дават” заяви Андреев.

Той потвърди фактите от разследването на Росен Цветков, че кметът, неподписвайки указ с промени на Общинския съвет, е оставил властта над терена на частна фирма: „На 10 юли 2007 общинският съвет гласува неизгодния устав. На 29 юли, поради напрежение, общинските съветници поправят много съществени точки от устава. Вторият устав, който е волята на Общинския съвет, не е бил подписан”.


Андреев каза още, че се съмнява да е имало политически натиск, по-скоро става въпрос за частни интереси. По думите му прокуратурата е в дълг към гражданите на общината. Три преписки и сега четвърта не са успели да дадат резултат. Според него със случая трябва да се заеме прокурор, който не е от Карлово.

За инцидента на полигона в Анево депутатът коментира, че не вижда връзка с ВМЗ-Сопот. Според него обаче може да става въпрос за намесата на конкурентна фирма. „Важно е ВМЗ да стъпи на крака, да получи възможност да си върне задълженията и да работи нормално”, каза той.