ГЕРБ ще подкрепи правителство на Патриотичния фронт, ако на тях бъде връчен мандатът, коментира министърът на благоустройството в оставка Лиляна Павлова, която беше гост в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Премиерът каза, че им го дължим – подкрепа за правителство, но само ако поемат отговорността (…) Тъй като е много лесно да се говори популистки (…) Борисов беше много ясен – ние ще подкрепим програмата и политиките, които приемаме и признаваме”, добави Павлова.

Тя обаче заяви, че не може – нито тя, нито колегите ѝ от икономическия екип на ГЕРБ – да участва в евентуален бъдещ кабинет с мандат на някой от коалиционните партньори на партията ѝ.

„Ние ще готвим нашата си програма, не е редно да участваме в управлението, когато само го подкрепяме. Който е мандатоносител, трябва да направи правителство. Те да преценят какви политики искат да провеждат”, каза тя.

Павлова даде пример с предложението на ПФ пенсията да стане 300 лв., което не се подкрепя от ГЕРБ. „Ако увеличим пенсията на 300 лв., това счупва пенсионния модел – 1,3 млрд. лв. ще отидат за тях. Ние също искаме да се увеличат пенсиите, но не е това начинът”, каза тя.

Относно зимните условия и почистването на пътищата, министър Павлова заяви, че тази година всичко е наред и благодари на шофьорите, които не са излезли на пътя с неподготвени автомобили.

Има достатъчно машини и препарати, магистралите се обработват, а вчера единствените проблеми са били създадени от два турски тира с лоши гуми и две каравани с летни гуми.

По думите на Павлова оставката на председателя на агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров няма нищо общо с твърденията за злоупотреби, свързани с обществени поръчки и приближени компании.

„Той искаше да си тръгне с оставката на правителството и да не продължава да работи със следващите управляващи”, посочи Павлова, като обясни, че оставката на инж. Лазаров е дошла малко преди оставката на кабинета заради негови лични и здравословни причини.

По въпроса за санирането Лиляна Павлова заяви, че ГЕРБ иска да „бетонира” програмата, така че да има средства, с които да се разплатят догодина както направените вече ремонти, така и започналите .

„Днес в Министерския съвет съм вносител на постановление, за да обезпечим финансово този 1 млрд. ресурс. За да гарантираме на българските граждани – първите, най-смелите, които се включиха в програмата, че и догодина ще има пари да си довършат сградите. Както винаги – за разлика от другите – ние си изпълняваме обещанията и след нас остават резултатите”, заяви Павлова.  

Ако ние продължим (да управляваме и след това – б.ред.), ще продължим програмата, посочи Павлова, по думите на която тази програма е един от основните приоритети на ГЕРБ.

„Аз подготвям и решение да продължи и с втори милиард, ще го внесем”, добави тя,

Вижте още във видеото: