Политическата лоялност ще е в основата на раздаването на бонусите на държавните служители. Тя ще се превърне в основен фактор, ако бъде приет новият законопроект, който мина на първо четене в парламента, коментира пред bTV бившият социален министър Емилия Масларова.

Въпросът е дали искаме една компетентна администрация или послушна партийно принадлежна, добави депутатът от левицата. Тя обясни, че в законопроекта е записано, че ще има основна заплата и допълнителни възнаграждения. Едното ще е постоянно, другото непостоянно - за постигнати резултати.

Кой ги определя, на каква база, попита Масларова и оспори като "вратичка в закона" текста, в който се казва, че бонуси могат да бъдат дадени и с решение на МС.

Според Хасан Адемов от ДПС новият документ позволява раздаването на пари без прозрачност. Той обърна внимание и на факта, че законопроектът не обхваща политическите кабинети, където са най-големите проблеми, както и силовите ведомства, където работят 88 хил. държавни служители.

"Но големият проблем е по-различен – дали държавните служители трябва да взимат бонуси, или не? И как да бъде регламентирано това? Но този законопроект не дава отговори на това. В него доминират субективните елементи и преценки. Тоест ако си политически лоялен към прекия си началник или си му симпатичен – ще израснеш в кариерата, ще получиш допълнително възнаграждение", допълни Адемов.

"В закона не попадат политическите кабинети, тъй като те не са държавни служители", поясни Доброслав Димитров от ГЕРБ. По думите му министър Симеон Дянков се е ангажирал да изработи закон и за тях.

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров поясни, че текстовете за държавната администрация имат за цел, според вносителите, да дадат нов метод за изчисляване на заплатата в държавната администрация. Този закон няма отношение към скандала, който избухна с бонусите, заяви Гяуров.

Но разкри, че бонуси са взимали много различни хора. "Шофьорът на здравния министър, секретарката му са взимали до 10 000 лева бонуси годишно. Като консултанти! Не знам какво могат да консултират", коментира синият народен представител.