Какво е да преживееш два терористични атентата, рисковано ли е да живееш в Афганистан и каква е работата на контрактора – за всичко това разказва новият документален филм „Контрактор – брат за брата” (Contractor – Brother’s Keeper).

В него се разказва за драматичната съдба на един от най-търсените наемници в света – българския рейнджър Тодор Станков, който от няколко години е контрактор в Афганистан.

„Работата там е рискована”, сподели той в студиото на „Тази сутрин” и коментира, че ситуацията в действителност е доста по-тежка от показаното в медиите.

Снимка: btvnovinite.bg

Филмът е направен предимно за публиката в чужбина, обясни главният редактор на филма Михаил Кунчев, тъй като главната му цел е да покаже съвременните български герои на останалата част от света. 

Снимка: btvnovinite.bg

През 2003 г. Тодор Станков участва в защитата на база „Индия” в Кербала.

„Това, което помня, е взрив, тишина и всички ранени, които викаха имената на майките си”, така рейнджърът описва във филма преживяното по време на атентата. За него Тодор разказа, че е бил един от най-запомнящите се моменти в неговия живот –  не заради ужаса наоколо, а защото си спомня как целият контингент се обединява и се бие заедно.

В армията всички са братя и оставаме такива доживот”, сподели Тодор.

Рейнджърът приема съвсем спокойно екстремните ситуации, с които животът го среща. Пример за това е реакцията му след терористичния акт на летище „Ататюрк” на 29 юни тази година, на който той става пряк свидетел. 

„Той ми изпрати есемес: „Пич, тия взривиха летището”, разказа Михаил, впечатлен от неговото хладнокръвие в подобна ситуация.

По време на снимките за редактора се оказало най-трудно да се справи със скромността на Тодор и да го накара да разкаже за преживяното.

„Успях да покажа духа на един човек, който иначе не иска да го прави”, сподели той.

Освен от двата атентата във филма има сцени от България, Ирак и Афганистан. Той може да бъде гледан свободно в YouTube.

Вижте във видеото какво разказа Тодор Станков за живота в Афганистан: