„Оказа се, че съм кукла на конци”, заяви кандидат-президентът Димитър Маринов, по-известен с прякора си Митьо Пищова в студиото на „Тази сутрин”.

Заедно с него трябваше да гостува и председателят на партията, която го издигна – Георги Георгиев. Той обаче не е се появи.

Всъщност се оказа, че Георгиев стои и зад издигането на други кандидати за президенти, например Кемил Рамадан. 

„Аз съм финансирал кампанията си с 10 000 лв. мои пари и с парите на добри хора, които ми дават 100-200 лв. за хляб и кебапчета”, коментира Пищова. По думите му той вече е питал в ЦИК как може да се откаже от изборите.

Случаят му, макар да изглежда куриозен, е много сериозен – свързан е със схемата, при която един „център” работи с няколко кандидати за президент, като разполага с медийните им пакети, всеки от които е на стойност 40 хил. лв. Общата сметка показа, че става дума за цели 2 млн. лв.

Снимка: Ладислав Цветков

Конкретен случай е този с Ангел Гаджев, за когото ви разказахме вчера.

Гаджев представлява няколко комитета, издигащи кандидати като Румен Гълъбинов, Йорданка Колева, Диана Димитров, Кемил Рамадан, дори и ген. Румен Радев.  

Идеята за съществуването на подобни комитети е да разясняват идеите на кандидати, които иначе нямат голяма възможност да привлекат медийно внимание. Но може ли да се използват за  „усвояване” на пари и за разпиляване на гласове към кандидати, които нямат реални шансове за успех?

Гост в студиото на „Тази сутрин” беше и Мирослав Паскалаев-Зорец, който твърди, че е един от авторите на текстовете за медийните пакети в Изборния кодекс.

Идеята е малките кандидати да могат да се представят, така че избирателите да направят информиран избор. Ганьовщината обаче не е умряла – винаги се намира „цаката”, а самият Ангел Гаджев е извивал ръцете на медии заради пакетите, които контролира, твърди Зорец.

Вижте още във видеото: