Представляващият член на Висшият съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов лъже и уронва престижа на съдебната власт. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Калин Калпакчиев от ВСС.

В ефира на bTV Узунов обвини Калпакчиев, че ще се облагодетелства от европроект за 6 млн. лв., от който ще получи хонорар в размер на 340 хил. лв., без да го е съгласувал с ВСС.

Това е лъжа, аз не управлявам този договор и няма да получа хонорар, категоричен е Калпакчиев. На въпрос дали ще съди Узунов за лъжата той обяви, че обмисля и такъв ход.

По думите му лъжите, изречени от представляващия член на ВСС, са в отговор на това, че част от членовете на съвета му поискаха оставката. Поискана е, защото не спазва закона и не осигурява безпристрастно администриране на дейността на ВСС, уточни Калпакчиев.

„Има мнозинство във ВСС, което проявява зависимости и господин Узунов е част от зависимото мнозинство. Узунов спуска плътна димна завеса над важните въпроси – какво се случва по случая „Яневагейт” например", каза още той.

Почти всичко изречено от Узунов бяха неистини или част от истината, потвърди и съдия Соня Найденова от ВСС. Според нея лошото е, че като отзвук в обществото ще остане само фактът, че за пореден път има скандал в съдебната система.

В тази ситуация има и други вредни последици - няма да се разбере как работи държавното обвинение, смята съдия Найденова.

И тя призна за разделение във ВСС. „В момента не е важно дали си лоялен към закона, а към определена група”, обяви Соня Найденова.

Вижте целия разговор във видеото: