„Жените мюсюлманки ще се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, така ще отидат в рая”, заяви Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Повод за дебата стана изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, който смята, че бурките трябва да се забранят на обществени места.

Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

„Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени”, допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят. „Коранът казва, че ако желаят може лицето да е покрито, но може да е и отворено. Но тялото трябва да е покрито”, каза Мустафа.

„Ако забранят бурките на обществени места, мислите ли, че ще можем да направим нещо? Ще се съобразяваме”, допълни Мустафа.

На въпрос дали съпругата на Яшар Мустафа ще свали бурката си на обществено място, той отговори: „Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи”.

„Ние сме задължени да спазваме законите, защото живеем тук. Не може да изкарвате исляма омраза и демокрацията омраза. Те си вървят заедно”, допълни Яшар Мустафа.

Премахването на бурката ще обиди нашите жени, самото покритие е част от нея, ако бъде махнато, така се отнема живота й”, каза друг посетител на джамията в Пазарджик.

„Бурките са национална носия в ислямската религия”, допълни Мустафа, като припомни, че в християнските храмове жените също трябва да влизат покрити.