"Мнозина казват, че нищо няма да се случи на ДПС, тъй като формацията е преживяла много трусове и винаги се е възстановявала. ДПС като корпоративна структура ще си стои, вероятно, на политическия пейзаж. Но тя ще загуби влияние на следващите избори: ДПС ще вземе с 1/3 по-малко гласове, отколкото взе на последните местни избори, а на по-следващите ще вземе с още по-малко и ще се превърне в третокласна, четвъртокласна политическа сила", тази прогноза направи бившият премиер Иван Костов в студиото на "Тази сутрин".

На ДПС няма да се разминат лесно тези удари, които в момента понася, и този разлом, който се случва – между политизираното мюсюлманско вероизповедание и политическата партия ДПС: отплуването на мюсюлманското вероизповедание към Анкара, а на ДПС към неговите собствени корпоратвини интереси, смята Костов.

"Някои обявиха Доган за велик политик, защото е казал тези неща (в речта си на Нова година – б ред.) – което е слабата теза на руската пропаганда. Внимателният прочит на речта на Доган показва, че тя е съставена от всичките митове и клишета, произведени в Кремъл. Всеки, който разбира от пропаганда, може да направи този анализ, и ще разпознае всички основни тези, с които Москва в момента се опитва да воюва с ЕС", посочи още той.

Ние сме в процес на размитологизиране, на "проклятието ДПС", то си отива, смята Костов. „Дали с Доган, дали с Местан, ДПС е нежелан политически партньор в България”, допълни той.

„Политическото използване на мюсюлманското вероизповедание в страната е опасно. ДПС до скоро практически управляваше избора на главен мюфтия”, допълни още Костов. По думите му предстоящата конференция на българското мюсюлманско вероизповедание е поредната провокация на българския закон и съд. „Провокация, защото тези хора и този Висш мюсюлмански съвет, който ще се опита да проведе, има висящо дело пред Върховния касационен съд”, каза още Костов.

По думите му тази провокация е от 2002 година насам, като по този начин резултатите от тези конференции не могат да бъдат регистрирани. „През цялото това време то не е легитимно според закона, но въпреки това се провежда нова конференция и фактическата власт върху самото мюфтийство остава в ръцете на Мустафа Хаджи и хората около него”, допълни Костов.

„Дианета е влязъл в българското мюфтийство и се меси в неговото управление и дела”, каза Иван Костов. Според него една от причините за бездействието на властите, е опасение от реакция на турската страна.

ДПС стана полесражение, където се сблъскаха тези различни сили”, каза Костов и допълни, че по време на този съвет ДПС ще загуби „симбиозата си с българското мюсюлманско вероизповедание”.

  • ДПС ще решава кой ще наследи Лютви Местан
  • ДПС иска Брюксел да пита Анкара за българи в черния й списък
  • ДПС делегация успя да влезе в Турция – и се върна
  • Лютви Местан щял да обяви новата си партия в понеделник или вторник
  • Близо 1000 делегати избират главен мюфтия
  • Местан става независим депутат
  • ДПС чества рожден ден в Кърджали
  • Бивш служител на НСО: Свалянето на охраната на Местан е политическо решение
  • ДПС стана на 26 години, излезе с декларация
  • Мариана Георгиева ще напусне парламентарната група на ДПС

СМС скандалът

„Срам ме е от ВСС”, заяви Иван Костов. По думите му за всички е видно, че това е тежко опорочена институция.

Той определи реакциите от страна на Лозан Панов и Бойко Борисов като размяна на политически удари и контраудари. „Това не бива да става между отделните власти”, допълни Костов.

„Не е тайна, че съдебната власт е най-тежко ударена, защото са лесни за манипулация и овладяване”, каза Костов.

Граждански натиск върху институциите

По повод гражданските протести в страната заради зачестилите случаи на насилие и безсдействието на институциите, Иван Костов каза, че хората трябва да знаят какво искат, а не за какво протестират.

„Те няма да знаят ако не си прочетат собствената история с цветно гледане, да видят и доброто, и лошото, което трябва да бъде зачеркнато”, допълни той.

„Ще излезе, че Тодор Живков е манната небесна на тая страна – ако тази теза е по-високо представена от гласовете на изборите, дайте да видим кой защитава тази теза и да видим колко гласове е получил”, каза още Костов.

„За 25 години е имало периоди на икономически подем, той е резултат на определени реформи. Ако никой не прочете как е станало, няма да го повтори в бъдеще”, каза Костов.