Налице е единно общностно решение партийното тяло да се отърси от всичко онова, което не споделя основополагащите идеи и ценности на ДПС, което пречи на партията да продължи напред за постигане на своите цели и за утвърждаване на България като реален член на Европейския съюз и НАТО. Това пишат от Централния съвет на Движението за права и свободи в официално съобщение по случай 26-годишнината от основаването му.

„Изминалата година бе изпълнена с политическо напрежение, характерно за година на избори, но и белязана за нас със знака на болезнени вътрешнопартийни процеси”, пишат от ДПС по-малко от месец след знаковата реч на почетния председател Ахмед Доган, след която Лютви Местан за часове извървя пътя от лидер до „персона нон грата” заради обвинения в протурска политика.

По този повод се отбелязва, че ДПС „има силната имунна защита срещу опитите за подмяна на фундаменталните ценности, които ДПС отстоява от създаването си преди 26 години”.

В тържественото съобщение не са спестени добрите думи за „политическото визионерство” на Доган, както и фактът, че България е станала член на НАТО и на ЕС по времето на правителства, в които ДПС е участвало.

Присъства и препратка към речта на Доган, в която някои наблюдатели съзряха дългата ръка на Москва: „За съжаление, нито една друга политическа партия не успя да се ориентира в новите геополитически реалности. Благодарение и на сензитивността на почетния председател на партията ни, ДПС отново се доказа като единствената политическа формация, която успява ясно да дефинира проблемите на времето и да предлага насоки за разрешаването им”.

Друга ключова дума в съобщението е често използваната от ГЕРБ и Бойко Борисов „стабилност”: „Съхраняването на уникалния български етнически модел, път, неизменно следван от ДПС през всички тези години е основният генератор на стабилност и сигурност както в страната, така и в региона.  Защото нормата и критерият, на които се осланя ДПС е стабилността на страната и сигурността на всички български граждани”.

  • ДПС ще решава кой ще наследи Лютви Местан
  • ДПС иска Брюксел да пита Анкара за българи в черния й списък
  • ДПС делегация успя да влезе в Турция – и се върна
  • Лютви Местан щял да обяви новата си партия в понеделник или вторник
  • Близо 1000 делегати избират главен мюфтия
  • Местан става независим депутат
  • ДПС чества рожден ден в Кърджали
  • Бивш служител на НСО: Свалянето на охраната на Местан е политическо решение
  • Мариана Георгиева ще напусне парламентарната група на ДПС
  • Битките в ДПС оставиха Кърджали без общински съвет