Великденските празници се оказаха натоварени за инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните. Над 10 000 проверки бяха извършени из търговската мрежа, но драстични нарушения не бяха засечени, а и натровени хора тази година нямаше. Така директорът на „Контрол на храните” д-р Любомир Кулински обобщи пред bTV работата на подчинените си около празниците, но подчерта все пак, че единични нарушения не са липсвали.
„Унищожихме около 150 опаковки боя за яйца, която не отговаряше на стандарта. Хванахме и 34 агнета, заколени нерегламентирано, като разбрахме, че е имало опити да се предложат в търговските обекти, главно в София”, каза Кулински и изтъкна, че агенцията е получила огромна помощ от икономическа и пътна полиция. „Те спираха бусове и малки камиони, обикновено хладилни, като така бяха пресечени доста от опитите за нелегално реализиране на месна продукция”, добави експертът.
По думите му около Великден са били бракувани и около 8000 яйца заради липса на маркировка, което на практика означава неизвестен произход. „Добрата новина е, че тази година потребителите се вслушаха в призивите ни да не се пазарува от багажници, градинки, гаражи и т.н. Освен това този път по магазините имаше по-малко вносно дълбоко замразено агнешко, продаваха се охладени български агнета, което е добра тенденция”, коментира Кулински.
Той обясни, че въпреки края на Великденските празници, традиционните за периода проверки на агенцията продължават до Гергьовден, а след това започват масовите инспекции по Черноморието. „Най-много сигнали за нередности постъпват точно от курортите ни по морето, затова работата ще е много”, отбеляза директорът на „Контрол на храните”.
Иначе агенцията следи непрестанно всички хранителни стоки на пазара, в този сезон особено много зеленчуците и плодовете, обясни Любомир Кулински. Над 30 проби за наличие на нитрати от зелени салати и спанак са били взети само за месец, като всички са в нормата. Останалите месести зеленчуци пък се проверяват регулярно за пестициди, но и там нещата са спокойни. Експертът увери, че няма как производителите да излъжат агенцията с подмяна на изследваната стока, тъй като пробите се взимат на произволен принцип от търговката мрежа.
При констатирани нарушения Агенцията по безопасност на храните обикновено налага глоби и затваря търговски обекти. „Наскоро обект, който бяхме затворили, го хванахме, че работи през нощта. Наложихме му глоба от 10 хиляди лева. В такива случаи обикновено писмено сезираме прокуратурата и икономическа полиция”, разясни още Кулински.