Срещата между Росен Плевнелиев и новоизбрания ген. Румен Радев е проява на държавническо поведение от страна на двамата президенти, заяви социалният антрополог Харалан Александров в студиото на „Тази сутрин”

„Показаха, че светът не свършва, че нещата са под контрол и държавата продължава да функционира и че те персонално се ангажират с това нещата да се случват цивилизовано”, обясни още той.

Според него е хубаво, че президентската институция в България е силно персонализирана и е важно персоналното излъчване, поведението, жестовете и присъствието в публичното пространство на държавния глава.

С мнението на Александров се съгласи и политологът Страхил Делийски.

„Много е важно, че двамата президенти дадоха ясен институционален знак . В ситуации на криза е много важно как работят институциите, защото те отговарят за стабилността и последователността и имат функцията да успокояват страстите”, заяви той.

Делийски обясни още, че анализаторите много често правят грешката да делят изборите на президентски, парламентарни и местни, докато според него в съзнанието на избирателите няма особена разлика в това, какво се избира.

„Склонен съм да мисля, че огромна част от избирателите не гласуваха за държавен глава”, коментира още той.

„Дълбоко ирационално е човешкото поведение, особено по изборите”, заяви Харалан Александров. Според него привържениците не ГЕРБ и Бойко Борисов са му се разсърдили два пъти на изминалите избори – веднъж за издигането на Цецка Цачева за кандидат-президенти втори път – за подадената оставка.

„Борисов направи всичко възможно да емоционализира изборите”, добави Страхил Делийски. Според него премиерът е извадил избирателите от „рационалната летаргия”, но това му е изиграло лоша шега.

„Не смятам че „ерата Борисов” е приключила, заяви Харалан Александров и добави, че той ще продължи да бъде ключов играч в българската политика.