Епидемиолозите очакват съвсем скоро тазгодишният грип да си отиде. Това трябва да се случи в края на март или най-късно в началото на април, каза в „Тази сутрин” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

По думите на експерта тази година епидемията е продължи доста дълго, като е имало две последователни вълни – в средата на януари и към 1 март, но броят на заболелите вече значително е намалял.

„Вирусите са издръжливи на много ниски температури, така че е мит, че със студеното време си отиват”, коментира тя. „Никой не пуска изкуствено вирусите, те винаги са съпровождали човека”, каза тя за още един от митовете, които се разпространяват

По време на пика на грипа 120-160 хиляди са били болните за седмицата. „Близо е до истината, че даваме милиони за лекарства”, допълни проф. Кожухарова. „Във всички случаи би било много по-евтино да се погрижи преди да се разболее. Превенцията е и полезна, и по-евтина”, допълни тя.

В село Господинци посещението при лекар се прави само в краен случай. И лекарства пият само в краен случай. Местните хора разчитат на самолечение.

Чай, чесън и ракия. Това са най-важните оръжия срещу грипа за баба Невсе и баба Атидже от селото. При първите признаци прибягват до бабините илачи. И днес са на мнение, че грипът най-бързо си отива чрез разтривки.

На лекар тези хора ходят само в краен случай и не ги е страх, че самолечението ще доведе до по-сериозни последици за здравето им. Децата и внуците им също са отгледани така.

В домашната аптечка присъстват само задължителните лекарства за сърце и кръвно. Останалото – жълт и розов кантарион, мащерка и босилек.

Експертът коментира, че е по-разумно да се ползват тези народни начин на лечение, които дори не винаги да помагат, не вредят, отколкото да се прибягва ненужно до антибиотици.

По думите на проф. Кожухарова грипът минава в рамките на 5-6 дни и няма нужда той да се лекува с антибиотици, но ако за това време не минат симптомите, означава , че се стига до усложнения и често пневмония, която вече задължително трябва да се лекува с лекарства.