Ако стана министър на правосъдието в новото правителство, ще върна г-н Любомир Талев на работа, защото той е много компетентен. Освен това не може един държавен служител да носи отговорност за подобно нещо.

Това зави бившият правосъден министър Екатерина Захариева в студиото на „Тази сутрин”. Коментарът ѝ дойде по повод уволнението на бившия директор на дирекция „Съвет по законодателството” Любомир Талев. Той беше освободен от длъжност от Министерството на правосъдието с мотива, че на своя глава е качил законопроект, който не е съгласуван с министъра и нарушава Конституцията.

„Абсурдно е да уволниш директор, че изпълнява служебните си задължения”, коментира още Захариева. По думите ѝ директорите не са инициатори на законодателството и те не носят вина.

Много от текстовете на проектозакона, с който се въвежда уседналост на всички видове избори и на практика се отменя гласуването в чужбина, са противоконституционни и именно затова всеки отрича авторството му, твърди Захариева.

Въпреки това според нея в него е имало и някои добри предложения. Проблемът обаче е, че не е допустимо подобни законопроекти да се появяват „просто така” в публичното пространство.

По думите на бившия министър на правосъдието предложението от страна на служебния кабинет за подобен закон е било голям гаф. Още по-голяма грешка пък е и бягането от отговорност в продължение на няколко дни относно авторството на текстове.

„Законопроект не се пише от днес за утре, не се съкращава срокът за обществено обсъждане”, отбеляза Захариева. Освен това той не може да се качи без одобрението на ресорния министър. По думите ѝ изборният кодекс трябва да се прави в парламента с всички партии и неправителствения сектор.

Вижте повече във видеото: