В деня, в който България почита паметта на Васил Левски, филмът за Апостола предизвика в студиото на „Тази сутрин” спор за кино, който прерасна в обикновен скандал.

Сред общо шестимата (заедно с водещите) участници в дискусията, само трима бяха гледали предизвикалия полемика „Дякон Левски”, като двама от тях бяха актьорът Николай Сотиров и режисьорът на лентата Максим Генчев, който се включи по телефона, за да обясни, че срещу произведението му скачат „тези, които са потривали ръчички на бесилката”.

Единственият зрител в студиото бе сценаристът Георги Иванов, който веднага след премиерата разгроми филма в социалните мрежи. Като уточни, че „всеки има право да направи лош филм”, тази сутрин той подчерта, че за него „Дякон Левски” е „по-скоро социален експеримент” и „съвкупност от сцени”.

„Когато тръгнеш да правиш филм за Левски, ти трябва да си наясно с какво се захващаш, очакванията са огромни – хората имат голяма чувствителност за Левски като национален герой”, подчерта Иванов. Според него във филма не се вижда именно героичността на Левски.

Проф. Илия Тодев от БАН подчерта, че не е гледал филма, но приветства идеята. Според него, образът на Левски отговаря на „конюнктурата” и затова има в него повече екшън, макар Апостола да е бил не само революционер, но и организатор и духовник.

Сценаристът подчерта, че екипът на „Дякон Левски” е свършил своята работа, но не може режисьорът на филма да използва Апостола като визитка и да обикаля страната като месия. Георги Иванов беше категоричен, че не бива слабите места на лентата да се скриват зад историческия образ.

Това предизвика остра ответна реакция на режисьора, сценарист, монтажист и актьор във филма Максим Генчев. „Там има едно момче, Иванов, да гледа пак филма (...) Ще гледате филма и ще вникнете пак във филма! (...) Ти на какво си сценарист? (...) Защо се занимавам в 8 и половина с един провален сценарист от филма „Фамилията”?”, изригна Генчев.

Той подчерта, че според него виждаме „един убедителен Левски”. Запитан как ще коментира думите на прапраплеменницата на Васил Левски, че иска да забрави филма, който е гледала, Генчев я призова „да пие хапчета” и се закани, че ще я препита на видяното.

„Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е 6”, заяви режисьорът, който подчерта, че не е гневен.

Актьорът Николай Сотиров подчерта, че не е дошъл да защитава филма: „Сакрална тема е Левски и има нещо изключително достойно да дръзнеш да интерпретираш тази тема”. Като подчерта, че лентата е всичко друго, но не и документална, той обясни, че във филма не чуваме репликата „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си”, за да си я спомним сами.

Запитан дали 3 часа и 40 минути не са твърде много за един филм, актьорът отговори: „За Левски всичко е малко”.