Не може у нас финансовото министерство да контролира културата, а подобни закони да работят в цяла Европа. Това заяви режисьорът Бойко Богданов пред камерата на „Тази сутрин” по bTV. По думите му той е съгласен с обяснението на зам.-министъра на културата Боил Бонов защо все още не се изпълнява Закона за хазарта, който изисква 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура".

Неизпълнението на закона е едно от основните изисквания на културните дейци, обединени в Гражданска инициатива „Българска култура”, които ще излязат на протест днес, 18 април в цялата страна. В 17.00 ч. протестиращите ще се съберат пред Министерски съвет, както и в други градове от страната.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на зам.-министъра на културата причината за невъзможността да се събират средства по Закона за хазарта е, че текстът е бил оборен от министерството на финансите. „Неотдавна имаше официално запитване от фонда „Култура” на какви основания не се случва събирането на средствата. Причината е, че текстът на Закона за хазарта е второстепенен, а основен е текста за бюджета. Това и причината за неспазването на законовия текст”, поясни Бонов.

Сред другите искания на протестиращите културни дейци е Закона за меценатството, приет през 2005 г, да започне да работи. Проблемът е, че на година в бюджета влизат между 60 и 200 хил. лв. от този текст – изключителни ниски суми, смятат протестиращите.

Според Бонов проблемът с този закон е, че повечето хора, които искат да подпомогнат изкуството смятат, че по този начин ще могат да си спестят данъците. „Идеята е, ако имаш възможност – да помогнеш, а не да дадеш пари за изкуство, вместо да си платиш данъците”, коментира Бонов.

Вижте повече за исканията на протестиращите и мнението на институциите във видеото: