Проблемът с ваксините за бебета е в това, че Министерството на здравеопазването се оплете в лъжи и така налива вода в мелницата на противниците на ваксини. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Той даде за пример твърдението на здравния министър Петър Москов, че ваксината за хепатит Б, внос от Турция, ще се прилага върху бежанците у нас в случай на епидемия. Константинов напомни, че на бежанците не може да се прилага нещо, което е забранено по закон у нас и също, че хепатит Б се предава по кръвен път и не е епидемично заболяване.

Бившият здравен министър обяви още, че само за една от петте субстанции на петвалентната ваксина от Турция е сигурно, че е вложена, както би била от френския производител.

Върховна административна прокуратура обяви вчера, че внесените от Турция ваксини „Пентаксим” (за застрашаващи живота пет заболявания, бие се на бебета) и „Еувакс” (за хепатит Б, не се прилага в България в момента) не са разрешени за употреба.

„Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим. С оглед на тези констатации ние считаме, че е извършено закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия”, уточни Ася Петрова от прокуратурата. „Ваксината „Пентаксим” е прилагана и ще продължи да бъде прилагана, както е била прилагана в предишните години, всичко останало е лъжа”, контрира министърът на здравеопазването Петър Москов.

Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков потвърди в предаването „Тази сутрин”, че ваксините „Пентаксим” , които са внесени от Турция, не са опасни и не са забранени у нас. По думите му повечето вече са използвани. Пенков е категоричен, че е спазен закона при осигуряването на ваксината за бебетата.

Той уточни, че се е наложило да се прибегне до дарение от Турция, защото има недостиг на тази ваксина в цяла Европа. Производителите са обещали да решат тази проблем до 2017 година. Пенков призна, че ДАНС е направила проверка в министерството на здравеопазването, но не са изнасяли компютри и документи, а е имало среща със служителите и са взели копия на документи.

На въпроса защо прокуратурата обяви, че ваксините не са разрешени зам.-министърът коментира, че единственото, което е постигнато е паника сред майките на бебета.

Той уточни, че ваксината за хепатит Б, която в момента не е регистрирана у нас, ще стои в резерв за спешни случаи – „Еувакс”, а когато изтече срокът й, ще бъде унищожена.

По информация на бившия здравен министър д-р Таня Андреева фирмата производител на „Пентаксим” е предложила на правителството да достави малко количество от ваксината след провала на обществената поръчка миналата година. Пенков обясни, че предлаганите количества са били 3-месечен срок на годност. Няма здраво мислещ министър, който да си позволи такова нещо, уточни той.