Полицейското насилие в България е практика и фактът, че сега се появява клип за насилие, който е заснет преди месеци, е случайност. Това обяви пред „Тази сутрин” Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод последните сигнали за насилие от страна на униформени.

Единият случай bTV показа в понеделник - беше разпространен от сирийски информационен сайт. Вижда се как униформени удрят легнали на земята имигранти. Другият е любителско видео, излъчено от „Господари на ефира”. В тези кадри полицаи удрят, блъскат и подритват момче и момиче в центъра на столицата.

Според Кънев случаите на насилие се случват много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми.

Той обяви, че БХК редовно получава сигнали за насилие над задържани в следствените арести. Според изследване на комитета всеки трети, който попада в полицията и после бива осъждан, е подложен на физическо насилие при задържането или в самото полицейско управление. 

Бившият военен министър в кабинета „Станишев” Николай Цонев напомни, че униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона. Той лично стана жертва на полицейско насилие при показен арест по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Криминалният психолог Росен Йорданов призна, че в системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат. Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници, коментира Йорданов.

Той призова все пак де не бъдат поставяни всички служители на МВР под общ знаменател, защото все още има и добри професионалисти.

Междувременно "Фейсбук" група организира протест в София срещу полицейското насилие.  Събитието под наслов „Качество, а не количество в МВР”.