Няма как да се определи категорично отговорността за инцидента в Шумен отпреди два дни, при който огромно дърво се стовари върху пейка, уби 2-годишно дете и рани тежко млад мъж. Това каза за bTV Иван Йонков, зам.-кмет на града, уточнявайки, че територията, на която е станал нещастният случай, е със смесена собственост.

„Част от терена е собственост на общината, но той попада в „Природен парк Шуменско плато” и се стопанисва от фирма със същото име. Паркът е част от Натура 2000. Не може общината да се разпорежда на територията на парка и да казва кои дървета трябва да се премахнат и кои не”, обясни представителят на общинската власт.

По думите му обаче трагичният инцидент е довел до решение на кмета да се издаде заповед, с която шуменският парк и общината заедно ще маркират опасните участъци и ще премахнат опасните дървета по алеите. Заповедта се очаква да стане факт след 2 дни.

Това не е първият подобен инцидент в града, призна Йонков. Преди време дърво е паднало до един от хотелите в Шумен, но тогава не е имало пострадали хора. Все пак зам.-кметът обясни, че общината се опитва да проверява опасните дървета, но поради финансови проблеми това не се прави достатъчно ефективно.

„Миналата година отделихме 5,5 млн. лева да рехабилитираме 3 части от Шумен. Тогава проверихме 70 дка градска площ с дървета, но при парка става въпрос за 40 хиляди дка. А имаме големи финансови проблеми, предполагам такива има и фирмата, която се грижи за парка”, поясни още Иван Йонков.

Родителите на пострадалия при инцидента 21-годишен Георги не останаха доволни от чутото и се заканиха да си търсят правата в съда. Майката на момчето съобщи, че то е претърпяло операция на главата и в момента е на системи. „Няма опасност за живота му, но не се знае какви ще са последиците за здравето му след този голям удар”, допълни жената.