Николай Русинов лъже през цялото време, смята бащата на убитата Яна - Явор Кръстев. Той е убеден, че няма кой друг да е убиецът на дъщеря му. Според него Чеци познава момичето още преди фаталната вечер, а заминаването му в чужбина било умишлено бягство.

Новата ДНК експертизата, която пристигна в края на миналата седмица от Австрия, показа, че участниците в убийството на Яна Кръстева са трима. 35-годишният Русинов, който беше задържан повторно в петък, е обвинен в съучастие. Другите двама са неизвестни. Въпреки че четири месеца в ареста прекара и Пламен Трифонов, в последствие се оказа, че срещу него няма доказателства за съпричастност към смъртта на момичето.

“Тази кръстословица, този ребус е доста заплетен. Сега се появиха два носи косъма, дето не се знае чии са. Те ще се разберат, няма къде да идат. Но ако пуснат Чеци под гаранция, той може да избяга на някъде. Другото, което е, те сега трябва да го наковат, докато е горещо желязото", смята Явор Кръстев. По думите му Русинов трябва да каже кои са другите двама, "за да му стане по-леко".

“Аз затова тук го призовавам да помисли трезво. Той не е посредствен, както сам се делегира, като човек с образование. Аз това от край време го казвам, че не може да бъде един човек. За да бъде той, трябва първо да я убие и след това да се гаври с нея. Ако е, както казва Чеци, доброволен секс, защо после я намират обезобразена, смачкана цялата? Яна си беше слабичка, но беше жилава и никога няма да се даде на един човек да бъде убита”, твърди бащата.

"Конфликтна личност"

Кръстев определи Чеци като конфликтна личност, особено след като се напие:

„Разбрах миналата година на морето е имало някакво сбиване, казаха ми го момчета, дето са били там, сбиване между компании. Той е конфликтна личност, особено като пие, табиетът му е такъв. Има хора, които играят, други пеят, други търсят повод за сбиване. Такова лице е изградено за мен той. Той парадира с приятели, познати там разни по висшите етажи на властта, правораздавателните органи, с това парадира. Аз не вярвам да се подадат”.

Пламен Трифонов, срещу когото прокуратурата вече свали обвиненията за убийството, трябва да бъде привлечен поне като свидетел по процеса, защото е бил на мястото, смята бащата на Яна.

Кръстев каза, че сляпо вярва на шофьора на таксито, който също свидетелства по процеса. 4 месеца след убийството  таксиметровият шофьор Георги Петров разказа, че във фаталната нощ е видял Пламен Трифонов близо до местопрестъплението.

„Нас пределно ни е ясно, че ние детето няма да върнем, но искаме да възтържествува една истина. Искаме да знаем и убиецът да отиде в затвора, макар че е един ли е, двама ли са трима ли са...”, каза бащата на Яна.

"Доказателствата куцат"

"Няма основание да приемаме, че Николай Русинов е извършител на това деяние", заяви пред bTV обаче адвокатът на Чеци - Ивайло Найденов. Той допълни, че обвиняемият не му е разкрил нищо различно от казаното в досъдебното производство.

Найденов все пак определи като морално укоримо това, че Русинов е оставил момичето в парка рано сутринта, но „това не го правило извършител на убийството”.

Защитникът опроверга твърдението, че Чеци е конфликтна личност. По думите му съдът не е прочел голяма част от показанията на хора, разпитани в досъдебното производство, които го познават добре, а е направил извод само на базата на два разпита.

 Съдът направи странни изводи на част от доказателствения материал по делото, каза защитникът. Според него, нищо не се е променило от юли миналата година с изключение на прочита на един състав на Софийски градски съд, който го остави в ареста.

Адвокатът посочи, че преди една година прокуратурата твърдяла категорично, че е доказала, че Пламен Трифонов е извършител.

"Тази експертиза по никакъв начин не отрича това, което той твърдеше още през юли. Той никога не е отричал, че е познавал това момиче", каза адвокатът.

По думите му след убийството Русинов е ходил по работа в Турция, след това в Румъния и се е върнал.

Адвокатът каза още, че експертиза от детектор на лъжата не може да бъде доказателство по делото, според българското законодателство и затова Русинов не се е подложил на нея.

Найденов нарече твърденията, че Чеци се хвалил с връзки в прокуратурата като пореден опит за манипулация.

"Много често, когато куцат доказателствата, се започват такива коментари, за да се формира общественото мнение", каза адвокатът. Но отказа да посочи кой манипулира общественото мнение, въпреки че имал обяснение за това.