Трима са участниците в убийството на Яна Кръстева. Това доказва ДНК експертизата, която съдът получи от Австрия. Тялото на момичето беше намерено в началото на юли миналата година в Борисовата градина в столицата.

Намерените 7 човешки косми показват, че в нощта на престъплението 28-годиното момиче е имало контакт с трима мъже. Според ДНК анализа, един от тях със сигурност е Николай Русинов, известен като Чеци. Той е обвинен в съучастие.

Софийският градски съд го остави днес в ареста. 35-годишният Русинов бе задържан в петък, след като от Австрия пристигна новата експертиза. Той обаче никога не е отричал, че е имал интимен контакт с момичето. Но твърди, че няма нищо общо с убийството й.

Останалите двама са неизвестни, но нито един от седемте намерени човешки косми не е на Пламен Трифонов, който беше заподозрян досега за убийството. Днес Никола Русинов отказа всякакъв коментар по случая.

За другите двама неизвестни участници в убийството прокуратурата няма доказателства.

Съдът започна да гледа мярката за неотклонение на Русинов, след като повече от четири часа магистратите се запознаваха с материалите по делото. Така изтече и срокът на първоначалното задържане на Чеци от 72 часа, наложено с решение на прокуратурата и арестът му се превърна в незаконен.

Съдия Мими Петрова, която гледа делото, обаче каза пред журналисти, че ще се запознава с материалите, които са в 8 тома, толкова време, колкото й е необходимо:

"И какво толкова, най-много да ни съди в Страсбург", каза Петрова.

До края на седмицата наложената днес мярка ще бъде обжалвана.