133-метров паметник на Васил Левски ще бъде издигнат до границата ни с Турция. Идеята за монумента е на сдружението „Аз обичам България”.

„Да бъдем равни с другите европейски народи зависи само нашите общи и задружни усилия” – цитира думи на Апостола председателят на сдружението Илиян Матеев. Преди паметника ще бъдат поставени плочи с цитати на Апостола на няколко езика:

„Търсим братство с всекиго,
без да гледаме вяра и народност.
Ръката си подаваме всекиму,
който желае да се бори с нас,
за живот и свобода човешка”.

Прочитът ни за родолюбие не търси конфронтация, а точно обратното – да мултиплицираме всичко, което носи българския дух, каза Матеев.

И затова е избрано мястото – край магистрала „Марица”, по думите на Матеев, на входа на Европа, главната артерия към модерния свят. А монументът щял струва около една стотна от строежа на един мол, или около 4 милиона евро. Парите ще бъдат събирани с кампания.

Според Матеев е важно българите сами да построят паметника, без помощ отвън, заради думите на Левски "който ни освободи, той ще ни пороби". По думите му монументът не е провокация към Турция, напротив:

"Левски никога не е казал една лоша дума за турския народ. Той се е борил против султана", каза Матеев.

Идеята паметника обаче е на път да раздели хората в Свиленград

Монументалният комплекс ще бъде изграден на хълм. С внушителната си височина каменната фигура на Апостола ще се вижда от километри. И тъй като паметникът ще се извисява на две граници, означава, че Левски ще гледа пряко в очите съседите ни и от Турция и от Гърция. Именно мястото на паметника е на път да скара различните етноси у нас.

Някой го приемат като провокация, други виждат възможност за бърза печалба. Има и съмнение, че сумата за строежа на паметника ще бъде събрана, други пък смятат, че парите могат да бъдат похарчени за много по- важни неща.

Кампанията по набиране на средства може да продължи и 5 години, когато трябва да приключи и строителството на комплекса.

Заради огромните си размери обаче статуята на Левски може да се окаже опасна, затова някой от архитектите вече призовават, в изготвянето на проекта да се включат специалисти с опит от други страни, като Русия например.