„За първи път виждам Истанбул толкова променен – и то за съжаление към лошо”. Това сподели репортерът на bTV Петър Нанев броени часове след завръщането си от Истанбул.

По думите му районът около нощния клуб, където на Нова година беше извършен смъртоносния терористичен атентат, и централните части на града са пусти и празни.

„Хората вече започват да си задават въпроса дали има пробив в сигурността”, коментира Нанев и обясни, че това е така, тъй като при предишните кървави атаки в Турция виновните бяха хванати почти веднага, а терористът в Истанбул все още се издирва.

Информацията в медиите за него е противоречива, а вчера дори се появи такава, която твърди, че виновникът за кървавия акт е минал през България, опитвайки се да избяга на запад. Тя обаче не е официално потвърдена.

Това, което се знае със сигурност обаче е, че той е изключително добре подготвен и обучен военно, което сериозно забавя разследването. Свидетелски разкази от дискотеката доказват, че докато презареждал автомата си, атентаторът хвърлял светлиннозвукови гранати, за да обърква хората и да не може да бъде разпознат, разказа Нанев. 

Според репортера на bTV Турските граждани забелязват и че след уволненията в армията има сериозен недостиг на кадри. „За първи път виждам голобради момчета в униформи”, коментира той.

Петър Нанев сподели наблюденията си, че се очертава се нова линия на тези атентатори.

„Те вече не са т.нар. „мъченици”, които се самовзривяват и чакат да бъдат ликвидирани от службите, или от полицията, а започват да се укриват и да бягат”, обясни той.

Вижте във видеото какво още разказа репортерът Петър Нанев за обстановката в Истанбул: