„Идеята за Европа на различни скорости не е лоша, защото в момента е в един капан на съвместното вземане на решения”, заяви Даниел Смилов в ефира на „Тази сутрин”.

Преди дни лидерите на четири големи страни членки на Европейския съюз – Франция, Германия, Испания и Италия, се обявиха за Европа на различни скорости.

Вчера правителството реши, че страната ни ще заеме позиция за запазване на единството и целостта на ЕС и против Европа на различни скорости.

„Идеята е нова и не е сегашното състояние да бъде запазено. От тези 5 варианта на Европейската комисия, третият е Европа на много скорости. За 27-те от ЕС нещата могат да останат такива, каквито са в момента, ние може би сме на по-бавна скорост. Група други държави обаче може да тръгне напред, да направи ядро, което е далеч по-интегрирано. Това е идеята”, поясни Смилов.

„Европа е ориентирана към статуквото. В една такава Европа единствената промяна е като екзит. Това, което комисията иска да предложи е да има друга опция за промяна – не само екзит”, каза още Смилов.

„За Шенген ние сме на втора скорост, ние и румънците. Това е изгодно за България”, каза Андрей Райчев. По думите му страната ни теоретически трябва да настоява за Шенген, но да се радваме „би било малоумие”.

„Тази история за Франция, Германия, Италия и Испания – това е антиполска реакция. Това е антивишеградска реакция”, смята Райчев.

По думите му е много важно страната ни да заеме умерена позиция в тази ситуация, а не инстинктивно да казва „не, не, не,”.

„Това, което комисията предлага не е дискриминационно. Четирите държави се съгласиха статуквото на 27-те да се запази такова, каквото е в момента. Тези, които искат повече – да го направят”, допълни Смилов.