Статистиката показва, че все повече хора у нас имат проблеми със зъбите, а 20% от възрастните хора, най-вече пенсионери, са буквално без зъби.

Има хора, предимно в по-малките населени места, които повече от 20 години не са посещавали зъболекар.

Съвсем скоро от Сдружението на българските зъболекари призоваха с писмо министъра на здравеопазването да бъдат отпуснати повече пари от Здравната каса за стоматологични услуги и да бъде приет специален закон за оралната дейност.

Услугите, които в момента поема здравната каса са съвсем малко и предполагат доплащане от страна на пациента.

По региони специалистите по дентална медицина са неравномерно разпределени. В най-големите градове те са в пъти повече от тези в Северозападна и Североизточна България. В София са над 2000, а в Търговище – 72-ма.

При децата данните за състоянието на зъбите също са тревожни. 1,2 млн. деца до 18 г. имат общо малко над 4 млн. кариеси. Едва 8% от децата нямат кариеси.

Основният проблем е в липсата на политика за профилактика, твърди певецът и  зъболекар Костадин Георгиев – Коцето Калки. По думите му по-добрата медицина е профилактиката.

Блестящата американска усмивка не са изкуствени зъби, а е плод на поколения профилактика и начин на мислене, каза още Коцето Калки.

Вижте повече във видеото: