В последните 2-3 седмици има бум на ухапаните от кърлежи. Те са много повече от миналата година – имали сме и до стотина човека на ден, които идват на при нас, коментира зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болници проф. Ива Христова.

Вчера в София започна поредната част от обработката на парковете и градините срещу бълхи и кърлежи.

След разходка навън проверявайте тялото си за кърлежи и ако откриете, най-добре е да потърсите медицинска помощ, за да бъде изваден кърлежът цял и да не се допусне зараза, съветва проф. Христова.

Ако сте далеч от медицински пункт, например на излет в планината, носете винаги пинсета със себе си. Кърлежът трябва да се хване максимално близо до кожата и се дръпне внимателно с постепенно увеличаваща се сила, така че да не се скъса хоботчето. В противен случай то остава в кожата и ако кърлежът е заразен, инфекцията продължава да се предава.

Заболяванията, които се пренасят от кърлежите, са различните – у нас най-често е се среща лаймската болест. Характерното зачервяване при нея се появява 10-ина дни след ухапването. Ако не се вземат мерки, настъпват увреждания на вътрешните органи.

Втората по честота болест е марсилската треска, която протича с повишена температура, с локално черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив.

Другите са вирусни инфекции, които са редки за нашата страна, но са много тежки заболявания.

Средно около 10 и 20% от кърлежите са заразени, но това варира от град до град, дори и в различните паркове в един и същи град, например, посочи проф. Христова.

Хората трябва да са особено внимателни при посещението на паркове и градинки – там възможността да бъдат ухапани от кърлежи, бълхи, комари е най-голяма. Пръскането, което започна, е достатъчно. Почти всеки месец има обработка с препарати, които щадят околната среда и са разрешени от Министерството на здравеопазването, посочи Цезарина Илиева от Столичната здравна инспекция.

Важно за гражданите да се съобразяват с указателните табели и да спазват карантинния период. Обработките се извършват от 5 до 10 ч. сутринта, когато в парковете няма много хора, добави тя.

Вижте още във видеото: