Археологическият сезон в Перперикон приключва. Голяма част от местата, експонирани след разкопките, вече са обособени и отворени за посещение. Една обиколка на всички забележителности би отнела около три часа, посочва проф. Николай Овчаров.

По думите му това, което най-много го е изненадало, е огромният брой погребални места. Некрополът бил толкова популярен, че хората са погребвани един върху друг. Учените открили по три-четири пласта от погребални ложета, датирани от различни периоди.

В голяма част от тях има отрити погребални накити, като обеци, гривни и гердани, които показват колко богато е било приложното изкуство по онова време, допълва проф. Овчаров.

Най-голямата базилика в Родопите, с дължина от 35 м, също е открита на територията на Перперикон. Тя е построена през V в. и известно време е била център на епископията. Тя има три купола и тухлени подове, което е било необикновено за времето си.

Министерството на културата е инвестирало около 1 млн. лв. в разкриването на нови културни ценности из страната и ще работи за намирането на още средства в бъдеще, заяви министър Боил Банов.  

Около 180 хил. лв. са използвани за археологическите разкопки в Перперикон тази година.

Вижте още във видеото по-горе.